Lumi ja jää
Nami-Nami korraldab 11. korda isamaaliste tortide võistlust. Mina osalen kümnendat korda.
Minu isamaaline tort sai seekord inspiratsiooni meie imelistest aastaaegadest – lume- ja jäärohkest talvest ning külluslikust, andiderikkast suvest, sügisest. Tort sai väljast talviselt valge ja seest suviselt värviline. Kokku said mustikas, astelpaju, saialill, kaerahelbed ja toorjuust. Mustikabiskviidil on kaerakrõbedik, tordi sees mustikavaht, mustikatarretis, astelpaju ja saialille kreem, kardemonine toorjuustuvaht. Kaunistuseks vaniljevaht, valge šokolaadi sprei, valgest šokolaadist kaunistused, „suhkrujää”, rukkilille ja saialille kroonlehed, söödav hõbe.
Šokolaadilill sai inspiratsiooni Rakvere käistekirjast.
Meie Eesti on lihtsalt imeline igal aastaajal, iga päev!
Retsept (diameeter 20 cm)
Mustikabiskviit
2 muna (M)40 g suhkrut
40 g piima
4 g mustikajahu
15 g viinamarjaseemneõli
40 g jahu
Soojenda ahi 180 kraadini. Eralda munakollased ja -valged. Vahusta
munavalged suurema osa suhkruga tugevaks vahuks. Munakollased klopi
ülejäänud suhkruga lahti, lisa vispeldades õli, mustikajahuga
segatud piim ja jahu. Viimasena lisa spaatliga õrnalt segades
munavalge. Vala tainas küpsetuspaberi või silikoonmatiga kaetud
ahjuplaadile ja küpseta 10-12 min. Jahuta ja lõika välja 18cm
diameetriga ketas.
Kaerakrõbedik
25 g kaerahelbeid
25 g võid
25 g jahu
10 g roosuhkrut
10 g pärlsuhkrut
soola
kardemoni
25 g karamellišokolaadi (nt Callebaut Gold)
3 g viinamarjaseemneõli
Soojenda ahi 160 kraadini. Näpi kõik ained pudiks, küpseta
küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil kuldseks, jahuta. Sega juurde
sulatatud šokolaad ja õli, määri biskviidikettale.
Mustikavaht
75 g mustikapüreed
1 tl sidrunimahla
10 g tuhksuhkrut
vaniljet
2,25 želatiinilehte
150 g vahukoort
75 g Itaalia beseed
(selleks 30 g munavalget ja 55 g glükoosisiirupit)
Kui mustikapüreed
ei ole käepärast, siis suru 1,5x kogus (külmutatud ja sulatatud)
mustikaid läbi sõela. Pane želatiin külma vette likku. Kuumuta
mustikapüree sidrunimahla,vanilje ja suhkruga keemiseni, lisa
kuivaks pigistatud želatiin. Vahusta koor. Valmista munavalgest ja
glükoosist Itaalia besee. Selleks kuumuta munavalget ja glükoosi
vispeldades vesivannil kuni 40 kraadini, seejärel vahusta tihedaks
vahuks. Sega omavahel vahustatud koor ja 75 g Itaalia beseed, lisa
mustikapüree, sega õrnalt läbi ja tõsta 18 cm vormi. Aseta
sügavkülma.
Mustikatarretis
100 g mustikaid
10 g mett
1 tl sidrunimahla
15 g suhkrut
2 g pektiin NH-d
Kuumuta mustikad, mesi ja sidrunimahl, lisa omavahel segatud
suhkur-pektiin, keeda minutike, jahuta ja vala mustikavahule, aseta
tagasi sügavkülma.
Astelpaju ja
saialille kreem
paar supilusikat kuivatatud saialilli
60 g vahukoort
40 g astelpajumahla
2 munakollast (M)
30 g suhkrut
1 želatiinileht
Kuumuta vahukoor saialilledega keemiseni, kata pott toidukilega ja
lase paar tundi kuni üleöö tõmmata, seejärel sõelu õisikud
välja. Leota želatiin. Kuumuta saialillene vahukoor
astelpajumahlaga keemiseni. Vispelda munakollane suhkruga vahuks,
lisa keev kooresegu, vala segu tagasi potti ja kuumuta pidevalt
segades 84 kraadini. Lisa želatiin, jahuta segu veidi ja vala
tarretisele. Tõsta vorm jälle sügavkülma.
Kardemonine
toorjuustuvaht
200 g toorjuustu
100 g suhkrut
165 g piima
5,5 želatiinilehte
265 g vahukoort
kardemoni
vaniljet
Kuumuta potis piim vanilje ja kardemoniga keemiseni, lisa leotatud
želatiin. Vispelda kausis toorjuust suhkruga, lisa piimasegu. Jahuta
segu veidi ja lisa õrnalt segades vahustatud koor.
Torti võib kokku ehitada mõlemat pidi, kas alt üles või ülevalt alla. Põhjaks jääb biskviit krõbedikuga, sellele toorjuustuvaht, keskele külmutatud vahud ja kreemid ja katta jälle toorjuustuvahuga. Tagurpidi kooki kokku pannes alusta vahust ja lõpeta biskviidiga. Sügavkülmuta torti vähemalt 6-8 h kuni üleöö.
Vaniljene vaht
45 g valget šokolaadi
200 g vahukoort
0,75 želatiinilehte
korgitäis õunaveini (Põltsamaa Kuldne)
vaniljet
Kuumuta 50 g vahukoort vaniljega keemiseni, lisa leotatud želatiin,
vala hakitud šokolaadile, sega kuni šokolaad sulab. Lisa ülejäänud
külm koor, sega läbi ja aseta 4-5 tunniks kuni üleöö külmikusse,
toidukilega kaetuna. Seejärel vahusta ja pritsi tordile
kaunistuseks.
Kaunistuseks
valge šokolaadi veluursprei
valge šokolaadi kettad
„suhkrujää”
rukkililled
saialilled
söödav hõbe
Eemalda külmunud tort vormist ja kata veluurspreiga (kasutades kas valmissegu pudelis või valmistades ise segu šokolaadist ja kakaovõist). Kaunista. Lase külmikus 2-4 h sulada enne lahtilõikamist.
Nami-Nami isamaaliste tortide võistlus 2019: https://nami-nami.ee/uudis/tort_isamaale_2019
Sellel postitusel ei ole vastuseid