chouquettes

Chouquettes on ideaalne magus amps – väike, ümmargune, pealt krõbe ja seest pehme, suussulav, õhuline, magus, aga mitte liiga. Lihtne valmistada ja kaob kiirelt kõhtu. Käsi sirutub lausa iseenesest järgmise ampsukese järgi. Tõlkes tähendab kapsakest, eks ta ongi ju rooskapsa moodi. Mina mõtlesin neile tegelikult välja ka eestikeelse nime – tuulepärlid. :)

Traditsiooniliselt riputatakse üle ainult pärlsuhkruga, aga mina olen lisanüansi andmiseks ja suhkrukoguse vähendamiseks asendanud sageli osa suhkrust kakaonibsidega. Ning tainast võib meelepäraselt maitsestada. Jõuluajal topin sisse näiteks kaneeli-kardemoni.

Toredat küpsetamist ja krõbistamist!

Chouquettes (tuulepärlid) (1 plaaditäis) 

125 ml vett/piima või mõlemat pooleks

50 g võid

1/2 tl soola

1 tl suhkrut

1 tl kaneeli

½ tl purustatud kardemoni

75 g jahu (eelistatult tüüp 550)

u 2 L-muna

pärlsuhkrut ja kakaonibse (purustatud kakaooad) 

Pane ahi sooja 180°C peale (ülevalt ja alt soojusega režiim). Aseta küpsetusplaadile küpsetuspaber või silikoonmatt. Kaalu potti vesi (ja/või piim), võitükid ja suhkur-sool-maitseained. Jahu kaalu eraldi kaussi. Löö munad katki eraldi kaussi ja vispelda läbi. Säti valmis ka üks suurem kauss taina jaoks.

Pane pott tulele ja kuumuta segu, kuni või on sulanud ja vedelik läheb keema. Tõsta pott tulelt ära ja kalla kõik jahu korraga sisse. Sega lusikaga/spaatliga läbi. Lükka pott tulele tagasi (mitte päris maksimumile), segades pidevalt edasi (u 30s), kuni tainas lööb poti servadest lahti ja sellest moodustub poti keskele pall.

Tõsta tainas tühja kaussi ja aja lusika või spaatliga veidi laiali (kausi külgedele), et see veidi jahtuks.

Seejärel hakka lusikaga kloppides lisama järk-järgult muna, esmalt ½ kogusest, siis ¼ ja ¼, kuni tainas on saavutanud õige konsistentsi, voolates üles tõstetud lusikalt aeglaselt alla (moodustades alla voolates V-tähe). Vajalik munakogus sõltub sellest, kui palju sai tainast tulel kuumutatud ning kui palju niiskust aurustus.

Tõsta tainas pritskotti, pritsi pallikesed ja puista need üle pärlsuhkru ja kakaonibsidega. Küpseta 180°C juures, kuni pallikesed on kerkinud ja kuldsed. Tõsta restile veidikeseks jahtuma. Serveeri kohe! :)

Eelmine
kohupiimamagustoit

Sellel postitusel ei ole vastuseid

Email again: